5 nõuannet teadlikuks karjääri juhtimiseks

Valdavalt ei käi me tööl vaid raha pärast, meil kõigil on lisaks erinevad huvid ja vajadused. On vajadus leida endale kõige sobivamat rakendust, on soov kuuluda ühiste huvidega inimeste ringi, on kutsumus eneseväljenduse ja eneseteostuse järele, on soov õppida ja kasvada ning anda oma panus.

Mida sa saaksid teha, et võtta vastutus oma tööelu eest. Kuidas tulemuslikumalt juhtida ise enda karjääri?

  1. Arenda oma eneseteadlikkust. Praktiseeri kohalolu – pane tähele, mis toimub sinu sees ja sinu ümber. Õpi märkama, mis sind käivitab. Mis loob positiivseid reageeringuid ja mis tõstab teotahet. Sealsamas tunneta, millest tulenevad negatiivsed impulsid, mis viib meeleolu alla ja demotiveerib. Kuula, kuidas sa iseendaga räägid, mida sa ütled. Sulle võib olla kasulik teha märkmeid ja oma tundmused kirja panna. Nii saavad need selgema sisu ja vormi.Lisaks – küsi tagasisidet. Kasuta arenguvestlusi julgemalt enda kasuks. Tunne huvi, mida sinu panuses hinnatakse, kuidas saaks veel paremini. Oled sa mõelnud, kuidas sinu kolleegid sind näevad, mida sinuga koostöös hinnatakse – miks mitte seda nende käest otsesõnu küsida?
  2. Defineeri oma visioon. Pühenda aega, et päriselt selgeks teha, mida sa oma karjäärilt ootad ja kuidas see sobitub sinu elu „suurde pilti“. Lihtne ja mugav on lihtsalt elus edasi kulgeda. Kuid kas see kulgemine viib sind lähemale soovitule, rahuldab see päriselt sinu vajadusi. Terita oma fookust, hoia siht silme ees ent ole vajadusel valmis kõrvalepõigeteks.
  3. Kasvata oma enesekindlust. Sinu teekond ei lähe alati tõusvas joones. Tuleb ette nii õnnestumisi kui komistamisi ja kukkumisi. Ole valmis juhtunust õppima, võta omaks enda ebatäius ning hoia fookus positiivsel. Visualiseeri end õnnestumas. Vaimusilmas loodud edu saavutamise pildid aitavad sind ette valmistada õnnestumiseks.
  4. Ole organiseeritud. On sul plaan, kuhu sa edasi liikumas oled ja milliseid ressursse sul selleks vaja on? Teed sa teadlikke samme oma arengu ja edenemise osas või juhib sind juhus? Tee mõttes check-list või veel parem, pane kirja – milliseid kompetentse võiksid endas arendada, et olla parem oma tänases töös, milliseid kompetentse  nõuab lisaks sinu järgmine karjäärisamm. Milliseid kontakte vajad? Millises infovoos võiksid olla ja millist kirjandust on kasulik lugeda? Mis veel sind toetaks?
  5. Asu tegutsema. Planeerimine on küll tore ja aitab sul selgemini sihte seada, kuid mitte midagi ei juhtu enne, kui sa ei asu tegutsema. Õiget aega võib ootama jäädagi. Soovitan, võta ohjad enda kätte ja saavuta juba täna suurem kontroll ja vastutus oma parima tööelu kujundamise ees. Mis oleks see esimene reaalne samm, mida saaksid teha juba täna?