Uskumused – mis sind teenib?!

Meie elu juhivad erinevad tõekspidamised. Lapsepõlvekodust saame vanematelt ja vanavanematelt kaasa õpetussõnad, mis suunavad meid üht või teistmoodi mõtlema ja käituma – tark ei torma, hommik on õhtust targem, enne töö, siis lõbu jms. Lapseeas korratud reeglid kinnistuvad meisse tugevalt, luues filtri, läbi mille maailma näeme ja mis meie kogemusi mõjutavad. Nii kujunevad meie uskumused – oletused, mida võtame tõepähe ning mis läbi kogemuste kinnistuvad.

Uskumusi on erinevaid. On neid, mida ühiskonnas üldiselt tõeks peetakse ning mis võivad, kuid ei pruugi meid endid mõjutada, näiteks – mehed on riskialtimad, naised on hoolivamad, mehed on paremad juhid. Ja on neid, mis meie toimimist juhivad, ent mida me igapäevaselt kahtluse alla ei sea – ma ei saa sellega hakkama, kui mina ei tee, siis ei tee keegi, keegi ei tule minu ideedega kunagi kaasa …

On uskumusi, mis toetavad meie hakkamasaamist ja edu saavutamist ning on neid, mis meid tagasi hoiavad. Mis sa arvad, kuidas mõjutab sinu motivatsiooni ja innukust alustada uue projektiga mõte „ma ei saa sellega hakkama“? Võib juhtuda, et sellist mõtet endas kandes hoiad sa tihti end tagasi, julgemata uute tegevustega alustada. Või kuidas teenib sind mõte „ühe tööandja juures peab töötama vähemalt viis aastat“. Ütlemata tihti laseme end alateadlikult mõjutada. Kindlasti on olnud sinu elus hetki, kus hoiad end tagasi mõnest põnevana näivast tegevusest, sest „minu vanuses enam ei sobi“ või „äkki ma paistan rumalana“.

Samas on uskumusi, mis sind sinu tegemistes toetavad. Mind kannustab ikka ja jälle teadmine, et igaüks on oma õnne sepp, kui kuidagi ei saa, siis kuidagi ikka saab ning mitu pead on ikka mitu pead.

Nii nagu Henry Ford on öelnud „Kui sa usud, et sa saad või sa usud, et sa ei saa – mõlemal juhul on sul õigus“.

Uskumused on kui isetäituvad ennustused. See, mida sa endale sisestad, saab tõeks. Millised uskumused sind toetavad? Mis aitab sind edasi?

Aeg-ajalt on kasulik teha mõttepause ja inventuuri oma mõtetes. Oled sa seadnud oma uskumusi kahtluse alla? Mõeldes näiteks töösituatsioonile, kas on tõesti nii, et sa ei saa selle uue projektiga hakkama? Kes nii ütleb? Kuidas selline uskumus kujunenud on? Kuidas see sind täna teenib? Mis võiks olla sinu jaoks kasulikum alternatiiv? Või kas tõesti peab ühe tööandja juures töötama vähemalt viis aastat? Miks nii?

Esitan sulle ühe põneva väljakutse – jälgi järgneva nädala jooksul oma mõtteid ja kui see kriitiline hääl sinu sees annab endast märku, öeldes näiteks midagi sellist „ma ei oska seda“ või „ma ei saa sellega hakkama“, siis tee väike paus ja küsi endalt:

  1. Kuidas see uskumus mind teenib?
  2. Mis võiks olla kasulikum alternatiiv?

See põgus enesevaatluse harjutus avab sulle kindlasti taas ühe huvitava tahu ja aitab teadlikumalt oma uskumustega tutvust teha.

Me ise loome oma maailma ja seame endale piire. On julgustav teada, et uskumusi on võimalik muuta. Sul on võimalik kahtluse alla seada see, mis sind ei teeni ning asendada see kasulikuma ja tulutoovamaga.