Kuidas lõpetada asjade edasilükkamist?

Kogu aeg ei jõua ju tubli olla! Aeg-ajalt teeme me seda kõik – lükkame asju edasi. Otsime asendustegevusi, sest nii on lihtsam ja mugavam. Olgu need igapäevased pisiasjad või vastupidi olulised teemad, mis nõuavad suuremat pühendumist, tähelepanu ning pikaajalist pingutust. Mõnikord võib selleks olla näiteks mõni uus projekt; tähtsa otsuse langetamine, mis vajab hoolikat asjade läbimõtlemist ja kaalumist või ka uue harjumuse omandamine. Võib ju öelda, et kätte võtmise asi?! Lihtne, eks. Miks me siis nii mõnigi kord nii kaua hoogu võtame?  

On põhjus laiskuses? Mugavuses? Ehk pole see miski meile antud hetkel piisavalt tähtis? Oleme tihtipeale meisterlikud põhjenduste leidmises, miks me midagi teha ei saa või ei jõua. „Mitte veel. Vajan veel vaid natuke aega …“

Tõepoolest, asjade edasilükkamine võib tuleneda ka laiskusest. Mina näen selles aga aktiivset ja enda kontrolli all olevat tegevust – see on valitud otsus, mistõttu on seda võimalik ka muuta. Olles enda vastu ausad, võime me tõdeda, et me ise otsustame tegeleda teiste asjadega, me ise otsustame lükata otsustamist edasi.

Kuidas siis lõpetada asjade pidevat edasi lükkamist? Kõige lihtsam ja kasulikum viis olukorras enda jaoks selgust luua ja võtta ohjad uuesti enda kontrolli alla, on küsida endalt MIKS – miks see teema minu jaoks oluline on? MIKS on oluline see otsus vastu võtta või tolle projektiga alustada? Jah, MIKS võib mõjuda hirmutavalt, MIKS, suunab su pilgu endasse, MIKS, esitab sulle väljakutse ning seab olukorra seejuures perspektiivi. Me vajame oma ellu eesmärke ja tähendust. On oluline tunnetada, mille nimel me midagi teeme. MIKS annab sellele vastuse. Kõigis otsustes ja tegevustes tugineme ju mingile suuremale tähendusele ja kasule. Olgu see lühema või pikemaajalisem, väiksema või laiema mõjuga. MIKS annab meile suuna ja inspireerib.

Selleks, et leida endas veel suuremat motivatsiooni härjal sarvist haarata on kasulik kuulata, kuidas sa iseendaga vestled. Mida sa kuulsid, kui küsisid endalt MIKS? Kõlas see kui kohustus „Ma pean …“ või oli see leebe manitsus „Mul on vaja …“. Mis võiks sind edukamalt fokusseerida ja tegevusele suunata? Oled sa proovinud oma sisekõne ümber sõnastada? Katseta, sa võid positiivselt üllatuda. Kui sul on tugev sisemine kontrollikese, siis pakun, et sulle mõjub „Ma valin … „ või „Ma tahan …“ aga ka „Ma otsustan …“.

Üks mõte veel. Kui sulle mõjub innustavalt asjade läbimõtlemine ja sellest tulenev selgus ning kindlus, siis võib sulle kasuks tulla positiivsete ja negatiivsete tagajärgede kaardistamine. Näiteks, kui see, mida sa edasi lükkad on sinu jaoks oluline otsus, siis julgustan sind endalt küsima – mis juhtub, kui ma selle otsuse vastu võtan? Mida ei juhtu, kui ma selle otsuse vastu võtan. Aga ka, mis juhtub, kui ma seda otsust vastu ei võta? Pane tähele, et kuulaksid vastuseid lisaks mõistusele ka südamega.

Ka asjade pidev edasilükkamine on harjumus. Mitte just kõige kasulikum harjumus. Esitan sulle seega väljakutse, kui sa saaksid täna võtta käsile ühe asja, mida ammu oled edasi lükanud, siis mis see oleks?